Hvad betyder http og https?
Oppe i browseren til venstre for hjemmesidens navn, kan man se at der står enten “http” eller “https”, men hvad betyder det og hvad er forskellen på om der står det ene, eller det andet?
HTTP står for HyperText Transfer Protocol og S’et i HTTPS står for “Secure”. HTTP bruges hovedsageligt til kommunikation på World Wide Web (WWW). På vegne af en browser beder HTTP, der er en protokol, en server om specifikke data. Derefter svarer serveren så med en protokolkode og dataen. Dette kan være et HTML-dokument, et billede eller en fejlkode. På denne måde kan browseren bygge siden op med de data, som den har modtaget fra serveren.
HTTP afviger fra andre typer protokoller. Årsagen er, at forbindelsen mellem serveren og protokollen afbrydes efter hver opgave er klaret. Her kan denne forbindelse være mulig for ubudne gæster at få fingre i, hvis ikke den krypteres.
Måden man kan kryptere en forbindelse, er ved at installere SSL (Secure Sockets Layer). På den måde forbliver forbindelsen privat, og sværere at trænge ind i. Måden man kan se om en forbindelse er krypteret, er ved at der indgår et ”S” i URL’ens protokol, så den hedder ”https://” i modsætning til en ukrypteret forbindelse, der hedder ”http://”.
Helt basalt er HTTP det, der gør, at man kan klikke rundt på en hjemmeside via links. For at man overhovedet kommer nogen vegne, er ved at der er noget, der omsætter klikket på et link til en kommando, der fortæller serveren hvilken side, der skal vises. Her er det altså HTTP, der på baggrund af et klik i en browser, informerer serveren om, hvilken side, brugeren skal have vist. Man kan med andre ord beskrive at HTTP er bindeledet mellem browseren og serveren.
Set med SEO-briller, har Google tilbage i 2014 offentliggjort, at sider med SSL-krypteret forbindelse – altså hjemmesider med en protokol, der hedder ”https://”, vil have en vis fordel, når Google vurderer, hvilke sider, der skal rangere højest i søgeresultaterne. Derfor er det ikke kun en fordel for brugersikkerheden, at få SSL-sikret sin hjemmeside, men også når det gælder om kampen om de øverste pladser i Google.
Læs mere om WordPress Sikkerhed med Nordlys Marketing