.NET

Du er her: Hjem » Ordbog » .NET

Hvad er .NET?

 

.NET er et software framework, der hovedsageligt kører på Microsoft Windows, og er en objektorienteret platform til udvikling af primært Windows og Web-baserede applikationer. Dog findes der også versioner til Linux og Mac. .NET framework’et fungerer som et program eller en udviklingsplatform, som man installerer på sin computer, hvorfra man kan udvikle applikationer til bl.a. web, mobile, desktop, gaming. I framework’et, der består af særlige komponenter, er det muligt at udvikle nye programmer i mere end 30 forskellige kodningssprog såsom C#, F# og Visual Basic. Et .NET framework består af følgende elementer:

 1. Common Language Runtime (CLR)
 2. Framework Class Library
 3. WinForms, ASP.NET og ADO.NET
 4. WPF, WCF, WF og Card Space
 5. LinQ og Entity Framework
 6. Parallel LinQ og Task Parallel Library
 7. .NET APIs for Store/UWP apps og Task-Based Async Model

.NET-platformen blev designet til at tilbyde:

 • Muligheden for at få samtlige computer-enheder til at arbejde sammen, samt muligheden for at få opdateret brugerinformationen automatisk og synkroniseret til alle disse enheder.
 • Øget interaktion for hjemmesider, der er muliggjort gennem større brug af XML ift. HTML
 • Centraliseret datalagring, hvilket vil øge effektiviteten og gøre det nemmere at tilgå informationer. På samme måde synkronisere information mellem brugere og enheder.
 • Evnen til at integrere forskellige kommunikationsmedier, som fx telefon, e-mail og fax.
 • Muligheden for at skabe genbrugelige moduler for udviklere, for at effektivisere deres arbejde og mindske fejl.

Set med nutidens briller, er .NET særdeles relevant, da denne platform kan benyttes til at udvikle IoT (Internet of Things). Sidstnævnte område vi utvivlsomt ændre vores verden i større eller mindre grad, så .NET vil givetvis kun få mere betydning fremover.

Udviklingen af Microsoft .NET begyndte i slutningen af 1990’erne, under navnet Next Generation Windows Services. I slutningen af år 2000, blev den første beta-version (1.0) lanceret. I årene efter er der blevet udgivet 13 nye versioner af .NET.

GRATIS POTENTIALEANALYSE 

Bestil analyse af jeres hjemmesides synlighed

Analysen udarbejdes manuelt med skræddersyede anbefalinger og fremsendes på mail

Valgfrit: Ønsker særligt fokus på