CMS

Du er her: Hjem » Ordbog » CMS

Hvad betyder CMS?

 

CMS er en forkortelse for Content Management System, og er et system, som man kan lave hjemmesider i. På dansk kan det oversættes til: ”indholdsstyringssystem”.

Fordelen ved at bruge et CMS til at lave en hjemmeside i, er at det nemmere og hurtigere at have med at gøre, end at lave en hjemmeside helt fra bunden af ved hjælp af html- og css-filer.

Med et CMS, behøver man ikke at kunne programmere selv, så derfor vil man hurtigt kunne have en hjemmeside oppe at køre.

Skal det se professionelt ud, eller skal hjemmesiden have specielle funktioner som fx mulighed for at købe produkter, er det dog stadig en god idé at få nogen til at gøre det, som har erfaring med at lave hjemmesider i de forskellige CMS.

På denne måde er man sikker på at man får en flot og brugervenlig hjemmeside, der samtidig er søgemaskineoptimeret.

Man kan dog stadig forholdsvis nemt selv uden erfaring bruge CMS’et til at tilføje fx billeder og tekst, når hjemmesiden er oppe at køre.

 

Der findes flere forskellige CMS, som alle har deres fordele og ulemper fx:

  • WordPress
  • Wix
  • Joomla
  • Drupal
  • Magento
  • Prestashop
  • Smartweb

Man skal derfor vælge ud fra, hvad éns formål med at have en hjemmeside er, og hvad éns behov er. På denne måde bliver det nemmere at finde ud af, hvilket CMS, man skal vælge frem for et andet

Skal man ”bare” have en almindelig hjemmeside med information, kontaktformular osv.? Så er fx WordPress og Wix blandt de systemer, som primært anvendes til såkaldte ”visitkort”-hjemmesider.

– Altså enkle hjemmesider, som indeholder information om virksomhedens services, kontaktmuligheder, priser osv. – men ingen mulighed for at købe direkte på hjemmesiden.

Det er dog også muligt at få betalingsfunktionalitet til både Wix og WordPress.

Af de to systemer vil vi alligevel fremhæve WordPress frem for Wix. Du har måske hørt om Wix, og at det er nemt og gratis at komme i gang med. Vi vil alligevel ikke anbefale det, af den årsag at Google har meget svært ved at rangere sider højt, der er lavet i Wix. Og det er en stor ulempe for en virksomhed, da det jo er vigtigt at ligge så højt som muligt i Googles søgeresultater, hvis man vil findes af potentielle kunder, der søger på Google efter ydelser, eller produkter, som éns virksomhed sælger.

Derfor anbefaler vi at kigge andre veje end Wix – selvom det er gratis og ser nemt ud.

 

WordPress

WordPress er vores klare anbefaling og det er også gratis at komme i gang med. Desuden er WordPress verdens mest populære hjemmesidesystem, og 1 ud af 5 hjemmesider på internettet er i dag lavet med WordPress fx bruges det af: CNN, Sony og

Det betyder også at der er masser af hjælp at hente på nettet, hvis der er noget man ikke kan finde ud af, eller hvis man leder efter svar på et spørgsmål om, hvordan noget virker i WordPress. Derudover er det meget nemt at installere WordPress, da der er mange udbydere, der har en såkaldt ”one-click installation”, der som navnet antyder, gør at man med et enkelt klik kan installere WordPress og være i gang på kort tid.                    

Efter man har installeret WordPress, og skal til at bygge sin hjemmeside op og lægge indhold på, behøver man som sagt heller ikke at kunne HTML-kodning selv, da indhold nemt tilføjes og redigeres i en editor, som er overskuelig og brugervenlig.

WordPress gør brug af såkaldte ”temaer”, som er en overordnet designskabelon, som giver hjemmesiden et specifikt layout med farver, grafik m.m. Der findes rigtig mange gratis temaer at vælge mellem, og så er man allerede godt i gang med en GOD og ikke mindst SUND side, som er klar til Google og kunder, der kan finde dig, når de søger på nettet efter produkter og ydelser mv., der relaterer sig til din virksomhed.

 

Joomla

Joomla, som også er gratis, er det andet mest brugte CMS efter WordPress. Og da det kræver lidt mere teknisk erfaring end WordPress, men mindre end fx Drupal, bruges det typisk af mellemstore virksomheder og større webshops.

Da det også er meget populært, er der – ligesom med WordPress – masser af tilgængelige plug-ins, der jævnligt opdateres, ligesom der også er tilknyttet et stort community omkring det, der gør at man hurtigt kan finde hjælp og support, hvis man har problemer med brugen af det.

 

Drupal

Hvis man gerne vil have fuld kontrol over sin hjemmeside og mulighed for at lave om i hjemmesidens struktur, er Drupal sandsynligvis dét CMS, der giver mening at bruge.

Da der er så stor mulighed for kontrol i Drupal, må det siges at egne sig bedst til udviklere med forholdsvis stor erfaring – for andre vil mulighederne være overkill.

Det er typisk større virksomheder, der bruger Drupal – fx DR.

Skal din hjemmeside indeholde en webshop?

Har du brug for en webshop, er der også flere muligheder – WordPress kan også bruges, hvis man installerer et såkaldt ”plug-in” til formålet. Hvad man skal vælge her, afhænger i høj grad af, hvor teknisk man er. For de kan både fås meget billigt, hvor man selv skal stå for det hele, og de kan fås som store løsninger, der koster abonnement hver måned. Den ”billige”, hvor omkostningen er din tid, kan fx være: Magento, Joomla, Prestashop, WordPress m.fl.

Man installerer dem på sit webhotel, er det så op til egne kompetencer at få et flot design og god funktionalitet ud af det.

Derudover skal alle produkterne lægges på shoppen og du skal have sat betalingsløsning op, så webshoppen kan tage imod betalingskort med videre. Det kræver lidt tid og tålmodighed, men du har til gengæld også FULD kontrol.

Vil du have lidt mindre kontrol og til gengæld mindre hovedpine med de tekniske dele, så kan en halv-færdig løsning hos udbydere som fx SmartWeb, Shopify m.fl. være en løsning for dig. Her betaler du for et design, opsætning og efterfølgende hosting mv. til siden, og så skal du selv lægge produkter på.

Det er lidt mindre krævende ift. kompetencer, og du kan bruge tid på at servicere kunder og oprette varer.

Her ejer du ikke din løsning, da den er lavet hos et firma. Ønsker du et andet system, kræver det en eksport af varerne, og ellers er alt andet tabt.

 

PrestaShop

PrestaShop er et gratis e-handelssystem, og er et af de førende systemer når det kommer til webshops. Med dette system har man et fint niveau af kontrol, og man har fx mulighed for at vælge farver, logo mv. ud fra forskellige temaer. Desuden er der mulighed for at tracke på statistikken i shoppen. Og der er også er relativt stort community, man kan bruge som support.

 

WooCommerce

Et af de mest populære e-commerce løsninger, der findes, med god integration med wordpress.

 

Opsummering

CMS er et system, som man bruger til at lave hjemmesider med. Det gør at man ikke behøver at lave hjemmesiden fra bunden af, og man vil uden større it-evner kunne oprette og redigere indhold.

GRATIS POTENTIALEANALYSE 

Bestil analyse af jeres hjemmesides synlighed

Analysen udarbejdes manuelt med skræddersyede anbefalinger og fremsendes på mail

Valgfrit: Ønsker særligt fokus på